top of page

Роздуми про відкритий урок: на грані двох наук

Робота вчителя — це творчість, а не буденне

заштовхування в голови учнів готових знань.

А щоб займатися творчістю, необхідно

самому бути творчою людиною

Василь Сухомлинський

Мотивація до навчання, більш глибоке проникнення в суть досліджуваної теми, формування цілісних знань з тематики Голодомору в Україні 1932–1933 р.р., захоплення, провокування ліцеїстів творчим пошуком до вирішення проблемних ситуацій …

Саме такі завдання ставили перед собою викладачі Кельменецького професійного ліцею Макаровська А.А. (викладач української мови і літератури), Горбатюк В.Ю. (викладач історії України) при проведенні бінарного уроку в групі № 39 з теми: «В.Барка. Чорна сповідь».

Урок був цікавим, змістовним та доречним.

Цікавим, бо урок вели два педагоги, творчість котрих переросла у творчий процес учнів. Адже вивчення проблеми на грані двох наук — це завжди цікаво.

Змістовним, бо зміст форм, методів навчання викликав високу мотивацію учнів до співпраці, співтворчості, співпереживання.

Доречним, тому що проведений під час Всеукраїнського тижня «Пам’яті та скорботи».

Педагогами чітко визначено методичні орієнтири: словникову роботу, ділові ігри, читання від першої особи, проблемне, розвиваюче навчання; практично-досліджувальні вправи; постійна мотивація до навчання, використання відеороликів, карток-визначників; створення презентацій та їх показ.

Узгодженість дій викладачів та учнів під час уроку формували вміння переносити знання з однієї площини в іншу, стимулювали до історично-літературної діяльності, формували цілісне сприйняття подій 1932-1933 років.

Таким чином, творчо працюючи, педагоги створили особливий імідж. Імідж, який сприймається, це той образ, який бачать інші; імідж, який відтворюється, це образ чіткості у відповідях, в діях учнів; імідж, який запам’ятовується, це образ уявленої страшної трагедії для українського народу.

Нещодавні публікації
Архив
bottom of page