top of page

АНДРІЇВСЬКІ ВЕЧОРНИЦІ


«Андрію, Андрію, подаруй надію!..» Традиційні вечор-ниці – свято вареників та дівочого гадання відбу-валося 12 грудня, в переддень свята Апостола Андрія Первозваного в Кельменецькому район-ному Будинку Народної Творчості та Дозвілля.

Прийняли вечорниці дбайливі господарі . Як і годиться, першими до оселі завітали дівчата ( групи №40 Кельменецького профе-сійного ліцею) із дзвінкими піснями. Очікуючи парубків-односельців, вони взялися до приготування та випікання головного атрибуту свята - калити, символу Сонця, щастя, достатку, добробуту та надії.

Поки готувалась калита, дівчата почали гадати, це найулюбленіша частина Андріївських вечорниць. А як же без української пісні «Ой, Андрію, Андрію, даруй нам надію!» - гучно лунало з вуст учасниць українських вечорниць на Андрія. Усім до вподоби прийшлися вареники, якими щедро пригощали усіх присутніх.

Ми організували вечорниці з метою підтримки та поширення народних традицій, адже свято Андрія — це веселий настрій, давні звичаї та магічні дійства, що вселяють у людей віру в найкраще, - поділилася враженнями директор Кельменецького районного БНТД Ілаш А.П.

Відчути атмосферу свята в українських традиціях можна було, лише побувавши на такому дійстві — по-домашньому милих, по-козацькі галасливих, по-українськи — щедрих.



Нещодавні публікації
Архив
bottom of page