top of page

На шляху до змін



Школа професійної майстер-ності в Кельменецькому про-фесійному ліцеї, керівником якої є методист Молода В.І., працює над реалізацією про-блеми «Підвищення якості навчально-виробничого про-цесу – запорука успішної підготовки кваліфікованих робітників». Вирішуємо питан-ня якості освітніх послуг у тісній співпраці з НМЦ ПТО у Чернівецькій області, отри-муємо кваліфіковану допомогу директора центру Микитюк С.М. та методистів.

На цей раз, через он-лайн спілкування, куратор нашого закладу, методист НМЦ Агатій І.І. звернувся до педагогів ліцею з проблемою, яка турбує педагогічні, учнівські, батьківські колективи – проблема якості освіти. Детально проаналізував закон України «Про освіту», який ввійшов в дію: структура освітнього процесу; рівний доступ до якісної освіти; атестація та підвищення кваліфікації для педагогічних працівників; зв’язок з ринком праці; профільна школа. Іван Іванович також провів навчально-методичну роботу з питань, які турбували педагогічних працівників.

Саме засідання проходило у формі створення методичного посібника «Ключі до якісного навчально-виховного, навчально-виробничого процесів як запорука співпраці ліцейної тріади «викладач↔майстер в/н↔учень». Методистом ліцею використано сучасні технології, методи навчання, відеоролики, фрагменти фільмів тощо. На засідання також була запрошена практичний психолог Антофій О.А. Вона нагадала присутнім правила роботи в групах та слідкувала, щоби вони були дієвими.

Працюючи в групах, шукаючи ключі до якості освітніх послуг, керівники методичних комісій Лащук О.В., Комерзан Ю.А., Затолочна Р.І. створили титульну сторінку до посібника, оформили вступ до нього, де зазначили зв’язок якості освіти із суспільними, політичними, культурними та економічними процесами.

Викладачі Горбатюк В.Ю., Курочка Л.І., Китайгородська А.В., Сугак В.І., Беженар Л.П. відшукали ключі впливу на розвиток освіти сучасності (державна політика змісту освіти, управління навчально-виробничим процесом, кадрове забезпечення, стимулювання, БЖД тощо), проаналізували якість освіти вцілому та додали свої пропозиції до авторського напрацювання.

Майстри в/н Мамонова Т.М., Овчаренко О.С., Толмач О.П. звернули увагу на якості професійного педагога як ще одного ключа до надання якісних освітніх послуг (компетентність, професійність, творчість). Створили силует «Педагог, учитель – це людина…», який відобразив його діяльність в різних життєвих сферах.

Ключі формування мотивації ліцеїстів до навчання та підвищення їх навчальних досягнень відшукали майстри Ілаш О.К., Давиденко В.П. та заступник директора з НВР Перстинчик Л.О. Вони додали свої сторінки до посібника, де зазначено прохання-вимога – щоденна увага до кожного учня, оперативна ліквідація прогалин у знаннях, використання активних форм, співпраця з батьками.

Величезний ключ до якості знань залежить від створеної ситуації успіху в навчально-виробничому процесі. Викладач, класний керівник ліцею Курочка Л.І. презентувала досвід роботи з даного питання. Звернула увагу на позитиви в навчанні учнів, виховній діяльності, позаурочній (з детальною інформацією роботи педагога можна познайомитися на створеному блозі).

Майстер в/н Єремук В.В. постійно працювала в Вікіпедії, тобто проводила словникову роботу. Адже на засіданні було використано технологію колективної розумової діяльності: метод створення проблемних ситуацій; методи творчого вирішення проблем: «Гірлянда асоціацій», «Синектика», «Снігова куля», «Емпатії» (особистої аналогії), «Килимок ідей». А ще пояснила значення таких слів та словосполучень, як бренд, менеджмент, менеджмент учителя, спілкування, педагогічне спілкування, педагогічна етика, такт.

Відповідно до змісту посібника, запитань, відповідей методистом та керівниками методичних комісій запропоновано рекомендації, які схвалені учасниками одноголосно.

Останньою сторінкою надбання педагогів стала сторінка «На шляху до змін». Це мрії, сподівання, реалії виконання.

Замість висновків: у співпраці – сила! Тільки спільно, тільки разом працюємо і надалі, щоб продовжувати відмикати такий величезний замок, який звемо «Якість знань» з позитивними мотивами до відповідальної, цікавої і радісної праці.

Нещодавні публікації
Архив
bottom of page