top of page

ЧАС І ДОСІ НЕ ЗАГОЇВ РАНИ, ЦЕЙ ОДВІЧНИЙ БІЛЬ АФГАНІСТАНУ

Миттєвий спалах – і могильні квіти,

Кривавим згустком орден у труні…

За що вмирали ви, по суті діти,

На тій афганській, на чужій війні?

15 лютого 2018 року минуло 29 років з моменту виведення радянських військ з Афганістану. Це день афганців-ветеранів, офіційний день пам’яті жертв, загиблих в Афганістані, Чечні та інших «гарячих точках», день пам’яті і скорботи про всіх загиблих воїнів-інтернаціоналістів. З метою ознайомлення учнів з історією Афганської війни, виховання в учнів почуття обов’язку, відповідальності, патріотизму, підготовки учнів до участі в суспільно-політичному житті країни, готовності гідного служіння Батьківщині, підвищення статусу героїко-патріотичного виховання в Кельменецькому професійному ліцеї було проведено урок мужності.

На захід були запрошені :

-Юрій Васильович Цуркан, майстер в/н в нашому ліцеї. Він є учасником бойових дій в Афганістані. У сьогоденні - координатор волонтерського руху в Кельменецькому районі.

- Дзендзерська Ольга Андріївна, медична сестра у нашому навчальному закладі. В Афганістані також була медичною сестрою та надавала невідкладну допомогу пораненим.

- Дворак Василь Олександрович, голова районної організації УСВА .

Присутні на уроці мужності дізналися про історію виникнення необхідності введення радянського обмеженого контингенту на територію ДРА в 1979 році, про важкі роки війни, про долю наших солдат і офіцерів, переглянули презентацію «Ти – вічна біль, Афганістан», відео-фрагмент «Афганістан 1988. Бій за висоту 3234, 9 рота 345 ОПДП», які допомогли побачити військові події на Афганській землі та зрозуміти їх хронологію.

В ході уроку піднімалося питання «Що таке патріотизм?», говорили про воїнів-інтернаціоналістів.

Учні вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання.

Будучи присутнім на такому заході, починаєш розуміти і відчувати той біль і гордість за солдат, які пройшли Афганістан.

Організатор заходу - класний керівник групи №84 «Тракторист- машиніст с/г виробництва» -Іванюк Р.В. побажав вісім присутнім здоров’я, щастя, миру, душевного спокою, злагоди, добробуту у великому домі, який зветься Україна.

Нещодавні публікації
Архив
bottom of page