top of page

Вишиванка єднає нас


Одягнімо, друже, вишиванки – Наш чарівний український стрій. Не для когось, не для забаганки, А для себе, вірний друже мій.


Всесвітній день вишѝванки — міжнародне свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу.

Учні, їхні батьки та працівники Кельменецького професійного ліцею до третього четверга травня готувалися заздалегідь, адже йдеться про вираження своєї національної та громадянської позиції, культурної освіче-ності та духовної свідомості.
Протягом тижня до Всесвітнього дня вишиванки було проведено безліч виховних заходів даної тематики.

На черговому засіданні МК класних керівників, кураторів представлена презентація Затолочної Р.І. «Свято української душі».

Напередодні свята відбулася година спілкування «Сорочку мати вишила мені…» у групі №39 під керівництвом класного керівника Подлабухової Т.В..

У гуртожитку діяла арт-виставка «Мереживом виткане наше життя»,яку презентувала вихователь гуртожитку Якобуца О.І..

Всіх зацікавила виставкою етнічного українського одягу «Вічна пісня барв і кольорів» ,яку продемонструвала майстер виробничого навчання кравців Пацалоха Н.С..

У фотосесії «Моя вишиванка» взяли участь учні та працівники ліцею. Піднесені та щасливі, яскраві та вродливі, дорослі і діти показали свою духовну свідомість, вираження національної та громадянської позиції, патріотизму і духу єдності народу.

Викладач української літератури Макаровська А.А. в рубриці «Літ-ні читання» запропонувала ознайомитися зі збіркою поезій «Вишивана моя Україна».

Основна мета заходів – це збереження українських цінностей та їх популя- ризація серед молоді та населення держави загалом.

Сьогодні дуже популярним одягом серед людей усіх віків та статусів є вишиванки – національне українське вбрання. Вишита сорочка чи сукня – це не тільки модний, стильний та патріотичний одяг, це одяг, котрий ідентифікує нас по всьому світу. Вишивались і вишиваються орнаменти вручну і кожен з них мав і має окреме, індивідуальне значення.

Вишиванка вважається оберегом від усього лихого, що маже статися в людському житті. Вона є символом краси та міцного здоров’я, щасливої долі.

Опівдні в райцентрі була Вишиванкова хода від стін ліцею до Коб-заря, пророка Величі Духу, який, простуючи крізь століття в сьогодення, начебто стає сучасником і співучасником наших патріотичних діянь.



Нещодавні публікації
Архив
bottom of page