top of page

Ми на вічнім шляху до Шевченка


Живе Кобзар у пам’яті народу, Живуть його слова, і мрії, і думки. Хоч зазнавав великі перешкоди, Та спадщина його сягла віки…

З метою відзначення 205-ої річниці від Дня народження генія українського народу Тараса Шевченка, залучення учнівської молоді до глибин шевченківської мудрості, утвердження його духовних заповідей, формування духовної культури, виховання почуття любові та поваги до традицій свого народу, до своєї держави в Кельменецькому професійному ліцеї з 04 по 07.03.2019 проведено низку заходів.

Платформу історичних цінностей «Шевченко – символ України» крізь призму творчості генія створювали учні групи № 85 спільно з викладачем Горбатюк В.Ю. Здобувачі професії «Тракторист-машиніст сільськогосподарського напрямку» з цікавістю розглянули різні аспекти багатоманітного життєвого та творчого шляху Тараса Шевченка, зокрема його визначну роль у світовій спадщині та культурі. Волею історії довели, що і до сьогоднішнього дня він ототожнений з Україною і разом з її буттям продов­жується нею, вбираючи в себе нові дні і новий досвід народу, відзиваючись на нові болі й думи, стаючи до нових скрижалів долі. Він росте й розвивається в часі, в історії. Скільки ще шляху потрібно подолати до його осягнення?

Протягом тижня в майстерні кравців (група № 3, майстер в/н Ліськовська Л.М.) діяла виставка авторських робіт учнів «Єднаймо Україну Тарасовим словом». Перегляд виставки дав зрозуміти, що крім навчання професії ученицям до вподоби вишивка: бісером, хрестиком, гладдю.

Захопилися дівчата колективним оздобленням квіткової галявини, розміщеної перед Шевченковою хатою, в якій «своя правда і сила, і воля». Велике задоволення – дивитися як за допомогою ниток та голки просте полотно розквітає трояндами та вони оживають на картині. А звичайна розмова – це згадка про шкільні роки, декламування віршів Тараса Шевченка та тихий спів «Реве та стогне Дніпр широкий».

У форматі шоу «Голос країни» викладачем української мови і літератури Макаровською А.А. проведено читацьку арт-платформу «Голос Кобзаря». Поціновувачі творчості Т.Г.Шевченка радо зустріли тренерів: викладачів Затолочну Р.І., Горбатюк В.Ю. та методиста Молоду В.І.

В І турі «Сліпі прослуховування» було сформовано три команди по чотири учні в кожній. Учні-конкурсанти емоційно поринули в світ поезії генія українського слова, його громадянською принциповістю і моральною чистотою, почуттям соціальної і національної справедливості, відданістю правді і свободі.. Їхні виступи було зрозуміло настільки, наскільки розуміємо себе – свій час і Україну в ньому. В ІІ турі «Читацькі батли» відібрано половину кращих читців, які показали талант і мистецтво, читаючи поезію Кобзаря за підготовленими тренерами уривків поезії. Розгорнувши сторінки збірки «Кобзар» (навмання), талановиті, креативні учні пройшли фінальні перегони (ІІІ тур). І лише троє пройшли в суперфінал: Варвара Армаш (41 група), Діана Храпко (40 група) та Андрій Подлабухов (87 група). В результаті глядацьких голосувань, перемогу «Голос Кобзаря» отримала Діана Храпко (тренер Горбатюк В.Ю.). Всі учасники були нагороджені медалями суперфіналіста та учасника.

На уроках інформатики (викладач Курочка Л.І.) першокурсники ліцею створили учнівські творчі проекти «Славетний син вкраїнського народу», де за допомогою растрових та векторних зображень (насиченість, контрасність та глибина кольорів, яскравість зображень,) створили картинну галерею портретів Шевченка та картини його творів.

Всі бажаючі учні ліцею долучилися до творчої майстерні (керівник Макаровська А.А.) з виготовлення посібника «Видатні особистості про Тараса Шевченка».

Минають віки, стираються написи на камені, тліють книги, руйнуються будівлі, але слово Шевченка – живе і вічне. Його творчість зігріта гарячою любов’ю до Батьківщини, пройнята священною ненавистю до ворогів і гнобителів народу. Про те, що його думи, його пісні, його полум’яний гнів, його боротьба за світлу долю трудового люду були і залишаються думами, піснями, гнівом і боротьбою мільйонів, розповіли учні на тематичній лінійці «Він буде вічно жити».


Нещодавні публікації
Архив
bottom of page