top of page

Чорнобильський слід на Землі


Чорнобильський вітер по душах мете,

Чорнобильський пил на роки опадає,

Годинник життя безупинно іде,

Лиш пам’ять усе пам’ятає…

В Кельменецькому професійному ліцеї відбувся урок пам’яті «Чорнобильський слід на Землі». Провела його Затолочна Р.І. разом з 41 групою кухарів.

Аварія на Чорнобильській АЕС стала новою віхою відліку історії атомної енергетики і показала, наскільки небезпечна позбавлена контролю сила атома і як неймовірно важко вгамувати її.

Словесне малювання відбувалося між Наталкою Чекмак та її сестричкою

Ангеліною, котра попросила намалювати не біль, сльози і траву гірку, а метелика, лелеку, мрію, дівчину в вінку.

Суворий іспит тримали всі: пожежні, будівельники, медики, спеціальні частини хімічного захисту, підрозділи міністерства оборони. 33 роки тому на ліквідацію трагедії всього людства поїхало чимало наших земляків. Вони проявили мужність, героїзм, відвагу. Ціною своїх життів врятували людство від страшної біди, не допустили непередбачених подій.

Гостем уроку був Василь Володимирович Дожид, який в числі перших ліквідовував наслідки катастрофи, коли вирвалася з-під влади недбайливих господарів атомна сила.

  • Сьгодні День пам’яті, День скорботи і роздумів. Нам є над чим замислитись.Чи не повториться трагедія в іншому місці? Чи стали ми більше шанувати Землю? Чи ставимо перед собою тривожне запитання « бути чи не бути»?, - зауважив полковник.

Учні доземно схилили голови в подяці перед ліквідатором цієї страшної ава- рії і тими, кого немає поруч з нами. Перед живими. Перед пам’яттю до часу померлих від радіаційного смерчу.

Хвилина мовчання… Свічка поминальна – свічка сумна. Ти нагадуєш про скорботу, про відданість, про мужність. Хай твій вогонь буде шаною тим, хто загинув. Свіча поминальна - це символ Надії. Надії на спокійне життя у кожному домі. Надії на те, що Чорнобиль ніколи не повториться, Надії, що імена героїв пам’ятатимуть вічно.

Нещодавні публікації
Архив
bottom of page