top of page

День Гідності і Свободи


Незламний дух воскрес у серці кожнім,

І вибухнув мільйонний грім Майдану


Майдан живе, і буде жити,

Народ, що волі прагне, не здолать,

Бо правду, як Дніпро, не зупинити,

Бо ми – і спів, і гнів, і мир, і рать.

О. Мороз


21 листопада в Україні відзначають День Гідності і Свободи. Цей день – символ боротьби і перемоги, символ єднання заради найвищих ідеалів цивілізованого світу. Всупереч жорстокому тиску антидемократичного режиму українці об’єдналися і відстояли своє право на вибір достойного життя та майбутнього.

«Незламний дух воскрес у серці кожнім, і вибухнув мільйонний грім Майдану» - саме таку назву мав урок гідності. проведений у цей величний день Кельменецькою центральною районною бібліотекою спільно з Кельменецьким професійним ліцеєм. Присутні в скорботі й з великою вдячністю вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні та Героїв АТО. А світло запаленої свічки, яке падало на фотосвітлини українських Героїв, та мелодія тужливої пісні «Пливе кача» передали трагічність пережитих подій.

Ведучі-бібліотекарі Наталія Яковинчик та Ніна Бабина розповідали про Революцію Гідності, яка поклала початок невідворотних змін у свідомостях усіх українців, коли на захист своєї Вітчизни, піднявши стяг боротьби за свободу, стали кращі представники українського народу. Поетичні рядки, сплетені у патріотичну мозаїку «Вірші написані Майданом», декламували здобувачі освіти 2 курсу 41 групи кухарів, 86 та 87 груп трактористів професійного ліцею разом зі своїм бібліотекарем Альоною Бабиною.

У ході заходу було переглянуто відео-реквієми «Небесна Сотня», «Майдан. Революція духу», «Вони пішли у небеса» та відеокліпи «Коли закінчиться війна», «Моя Україна».

Бібліотекарі Віоріка Дєдова та Роза Борденюк провели бібліографічний огляд літератури «Майдан. Кривава стежка до свободи» біля розгорнутої книжково-ілюстративної виставки «Україна під прапором волі». На виставці були представлені документи про події, що відбувалися в Україні у листопаді 2013 – лютому 2014 років, про загибель Героїв, ім’я котрих Небесна Сотня, про українських воїнів на Сході країни, що мають надвисоке почуття обов’язку і любові до України. На сторінках видань закарбовано надзвичайно важливий період нашої держави, коли українці, вставши з колін, шукаючи Європу, знайшли Україну.

Про музику Революції Гідності, яка тримала розстріляне Небо Майдану, нагадав талановитий журналіст, поет і музикант Богдан Грубий, який виконував авторські пісні, пройняті глибоким духом патріотизму.


Нещодавні публікації
Архив
bottom of page