top of page

Дерево не може жити без коріння, а людина без сім’ї


«З родини починається життя людини», саме під таким гаслом 28січня 2020року в Кельменецькому професійному ліцеї у рамках Дня правової освіти, проведено захід «Дерево не може жити без коріння, а людина без сім’ї», метою якого було поширити знання учнів про закони Сімейного кодексу України, сімейні стосунки, відносини між батьками та дітьми, обов’язки кожного члена сім’ї та причини сімейного насилля.(організатор заходу Хохуляк О.І-соціальний педагог, запрошені: Попович Л.В. - директор Кельменецького районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Кельменецької районної державної адміністрації, Ковтун Л.О.- начальник відділу державної реєстрації актів цивільного стану Кельменецького районного управління юстиції у Чернівецькій області, здобувачі освіти КПЛ)

Захід розпочала Олена Іванівна, яка представила гостей, повідомила тему, надала можливість учням розповісти про своїх батьків, їхнє ставлення до дітей та залучила присутніх до вправи «Асоціативний кущ», де вони мали можливість підібрати асоціацію до слова «сім’я».

Людмила Володимирівна , доступно розповіла учням про насилля в сім’ї, що є серйозною проблемою і викликом сучасності! Вона зауважила, що насилля має повторюваний характер і зазвичай невідворотні наслідки. А також, звернула увагу, що на превеликий жаль, безліч осіб, що потерпають від насильства, замовчують проблему: «Хтось боїться розгнівати кривдника, хтось вважає таку поведінку нормою, бо старші люди казали "б'є - значить любить", і взагалі - "що знайомі скажуть?". Також, надзвичайно часто причиною приховування проблеми стає почуття провини за близьку людину, що її покарають. Така мовчанка іноді стає причиною зруйнованого життя чи й навіть його позбавлення. Наголосила: « що врятувати людину, яка стала жертвою навряд комусь вдасться, якщо Ви не приймете для себе рішення розірвати коло насильства».

Людмила Олександрівна Ковтун - ознайомила здобувачів освіти з поняттям «сім’я» та «шлюб», використовуючи положення статей Сімейного кодексу України, підкреслила порядок реєстрації одруження та народження дитини ,порекомендувала для майбутніх батьків зосередитись у виборі імені своєї дитини. Ліцеїстам цікаво було дізнатися, як застосовувати юридичні знання для аналізу конкретних життєвих ситуацій, реалізувати свої права на практиці.

Наприкінці заходу соціальний педагог ліцею запропонувала учням взяти участь у створенні міні - проекту «Щаслива сім’я», де вони мали змогу написати на сердечках секрети щасливого сімейного життя та побажала всім присутнім родинного затишку, щирих посмішок, сімейного щастя, гарної долі, адже «Щаслива дитина виростає в міцній сім'ї, а де міцна сім'я - там міцна держава».

Нещодавні публікації
Архив
bottom of page