top of page

Одвічний біль Афганістану


За радянських часів нашої історії вихідці з України брали участь у війнах і військових конфліктах майже у 30 країнах світу. Щорічно, 15 лютого, згідно з Указом Президента України від 11 лютого 2004 року №180/2004, в Україні відзначається День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. У цей день ми віддаємо шану тим солдатам і офіцерам, які з честю та гідністю виконували свій військовий обов’язок на території Афганістану, Алжиру, Анголи, Бангладеш, В’єтнаму, Ефіопії, Єгипту, острові Куба, учасникам бойових дій на Закавказзі, Югославії, острові Даманський та інших «гарячих точках». Вони – воїни інтернаціоналісти, миротворці.

Найбільш тривалою і тяжкою стала військово-політична спецоперація в Афганістані, яка розпочалася з 25 грудня 1979 року, коли на аеродром міста Баграм прибули частини 105-ої гвардійської повітряно-десантної дивізії. Одночасно в Афганістан вступили через Кушку і через інші прикордонні пункти 357-а та 66-а моторизовані стрілецькі дивізії. У лютому 1980 році контингент радянських військ в Афганістані досяг 58000 чоловік, а в середині 1980 року в Афганістан були введені додатково 16-а і 54-а мотострілецькі дивізії. 15 лютого 1989 року остання колона радянських військ була виведена з Афганістану. Країна втратила в цьому воєнному конфлікті більше 14 тисяч солдат і офіцерів.

З нагоди 31-ї річниці виведення військ з Афганістану та Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав у Кельменецькому професійному ліцеї відбувся виховний захід « Час і досі не загоїв рани,цей одвічний біль Афганістану…».

Упродовж заходу учні подивилися уривок з кінофільму «Виведення військ з Афганістану», а потім, затаївши подих, слухали розповідь безпосереднього учасника тих подій, медичного працівника Дзензерської Ольги Андріївни.


Нещодавні публікації
Архив
bottom of page